Zell

vvv
Balduinstraße 44
56856 Zell (Mosel)
Telefoon: 06542 96960
Email: info@zellerland.de Web:www.zell-mosel.com

Zell
Het Moezelstadje Zell is idyllisch gelegen aan één van de mooiste en grootste meanders van de Moezel, de Zeller Hamm. Ingeklemd tussen de Moezel en steile wijngaarden is het stadje idyllisch gelegen.

De zichtbare historie van het stadje gaat terug tot ongeveer 1142 na Chr, toen werd een Augustijner klooster op de Marienburg gebouwd. In nog vroegere tijden was er een Romeins fort gesitueerd en was Zell een Romeinse nederzetting. Aan cultuur is het nodige te ontdekken.

De verschillende musea in de buurt en in de stad bieden ook inzicht in het verleden van Zell. Gelukkig heeft Zell altijd haar landelijke charme behouden en behoort tot de grootste wijnbouw (“Zeller Schwarze Katz”) bedrijvende gemeenten van Duitsland.

vvv
Endertplatz 1
56812 Cochem
Telefoon: 02671 60040
E-mail: info@ferienland-cochem.de
Web: http://www.cochem.de/ en
http://www.ferienland-cochem.de/

Cochem
Aan een meander tussen de wandelparadijzen Eifel en Hunsrück ligt het oude en romantische wijnstadje Cochem. De stad is een echte bezienswaardigheid. Nauwe en kronkelige steegjes en liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen.

De prachtige Reichsburg beheerst het stadsbeeld door haar afmetingen en de ligging boven op een rotsplateau. Met de vele torentjes, kantelen en erkers lijkt zij op een sprookjesslot, dat na verwoesting in de late middeleeuwen weer in de oorspronkelijke staat werd opgebouwd.

Net zo indrukwekkend is het uitzicht vanaf de burcht en de omliggenden hellingen over het dal van de rivier de Moezel, met bossen, weiden, wijngaarden, stad en land.

Bitburg

vvv
Römermauer 6
54634 D-Bitburg
Telefoon: 6561 94340
E-Mail: info@eifel-direkt.de
Web: www.eifel-direkt.de

Bitburg
Bitburg is een oud stadje dat in de Romeinse tijd aan de Trier-Kölnerstrasse lag en toentertijd Beda Vicus heette. De ommuring van deze laat-Romeinse vestiging is gedeeltelijk bewaard gebleven, net als meerdere markante bezienswaardigheden.

Via een wandeling (verkrijgbaar bij de VVV, ook mogelijk met een als Romein verklede gids) langs 16 punten kunt u een goede indruk krijgen over het Bittburg uit de tijd van de Romeinen, 2000 jaar geleden. Maar Bitburg heeft meer te bieden, zoals het bekende Bitburger bier.

Een kijkje in de brouwerij is een aanrader. Daarnaast biedt het stadje veel mogelijkheden tot wandelen, fietsen, burchten en museabezoek. Het internationale folklorefestival van de stad (in het tweede weekend van juli) is tot ver buiten haar grenzen bekend.

vvv
Hahnplatz 1
54595 Prüm
Telefoon: 06551 505
E-Mail: ti@pruem.de
Web: www.pruem.de

Prüm
Prüm ligt in een bergstreek, tussen 430 en 590 m hoog, en is het middelpunt van het vorstendom Prüm, dat een rijke historie kent. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de Benedictijnenabdij uit de 18e eeuw.

Alle informatie daarover is te vinden in het plaatselijke museum. Door de bosrijke omgeving met de vele wandelpaden draagt Prüm de bijnaam Forest City.

vvv
Stadtstraße 16
52156 Monschau
Telefoon: 2472 80480
E-mail: touristik@monschau.de
Web: www.monschau.de

Monschau
Monschau is een kleine stad met een unieke ligging te midden van beroemde heggen en indrukwekkende landschappen. Het ligt in de diepe vallei van de Ruhr, 4 km van de Belgische grens.

De oude, historische binnenstad heeft veel te bieden: kronkelige steegjes, romantische vakwerkhuizen, nationale monumenten, kunst, cultuur en musea.

De stad staat niet alleen bekend om zijn gezonde klimaat, maar ook vanwege de geschiedenis van de kleermakersindustrie. In de stad is veel van die geschiedenis nog springlevend en te bezichtigen, zowel door ongeleide wandelingen als met een gids die u alles van de geschiedenis kan vertellen.

vvv
Leopoldstr. 5
54550 Daun
Telefoon: 06592 95130
E-Mail: touristinfo@daun.de
Web: www.ferienregion-daun.de

Daun
Daun is een gezellig stadje, gelegen op een berg, aan het smalle riviertje de Lieser (waar u kunt vliegvissen), midden in de Vulkaaneifel. Op de top van die berg ligt een eeuwenoude burcht (slothotel Kurfurstliches Amtshaus), die tegenwoordig als hotel/restaurant dienst doet.

Daaromheen bevindt zich een aantal gezellige winkelstraten met leuke restaurants. Het is goed winkelen in Daun, maar er is ook een kleine maar fijne wandelpromenade en vanuit Daun kunt u een fietstocht maken op de plek waar vroeger stoomtreinen reden (55 km lang).

De romantische route loopt over viaducten, bruggen, door tunnels en een prachtig landschap dat met name wordt bepaald door het vulkanisme. Daarnaast is Daun bekend door haar Wildpark en de natuurlijke mineraalbronnen. Ze verkopen bijna 100 miljoen liter water per jaar.

vvv
Burgberg 22
54589 Stadtkyll
Telefoon: 06597 2878
E-Mail: info@obereskylltal.info
Web: www.obereskylltal.de

Kronenburg
Het middeleeuwse dorp Kronenburg ligt hoog op een heuvel en heeft prachtige oude stadspoorten, veel karakteristieke huizen en een oude vestingmuur, allen te bezichtigen via smalle straatjes en veel trappen.

Er is een 16e-eeuwse kerk en een mooie ruïne van een 13e-eeuwse burcht, gelegen op een rots en begroeid met wilde bloemen. Hier heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving en het stuwmeer Kronenburger See, dat in het dal ligt, omgeven door bos.

Er zijn volop recreatiemogelijkheden: een wandelweg, een surfschool en zeilschool, en u kunt er boten en fietsen huren.

vvv
Rathausplatz 16
53945 Blankenheim
Telefoon: 02449 87 0
E-mail: info@blankenheim.de
Web: www.blankenheim-ahr.de

Blankenheim
Blankenheim ligt in het bosrijke nauwe dal van de rivier de Ahr. De bron van deze rivier ligt in de middeleeuwse stadskern. Door zijn oude gebouwen en vakwerkhuizen is het er sfeervol en heeft het een prettig aanzien.

De burcht van Blankenheim is vermoedelijk gebouwd in 1115 en was tot de Franse Revolutie het stamslot van het geslacht van de graven van Blankenheim, één van de machtigste van de Eifel, bekend om de uitgebreide bibliotheek en kunstverzameling.

De oude burcht is in 1927 verloren gegaan, maar weer in oude stijl herbouwd. De burcht doet tegenwoordig dienst als jeugdherberg.

In het stadje zijn twee oude stadspoorten bewaard gebleven uit 1404 en 1670. De kerk is gebouwd rond 1500.

Iets ten noorden van Blankenheim zijn de oudste sporen van bebouwing te zien; het zijn de resten van een oude romeinse villa, de Villa Urbana. Deze villa telde 75 kamers.

vvv
Brückenstrasse 46
54338 Schweich
Telefoon: 0650 29338 0
E-mail: mosel@touristinfo-schweich.de
Web: www.roemische-weinstrasse.de

Monreal
Monreal komt van “Mons regalis” wat Koningsberg betekent. Al in de tijd voor Christus werd de streek bewoond en in 1306 kreeg Monreal stadsrechten, in 1642 volgden de marktrechten.

Er waren voortdurend conflicten tussen de graven van Monreal en Trier. Het slot “Löwenstein” werd in 1632 door Zweedse en in 1689 door Franse troepen vernield.
In de 17e-eeuw ontstond de lakenindustrie, geënt op de wol van de grote schaapskudden in de Eifel.

Helaas ging de industrie ten onder aan sterke internationale concurrentie. De prachtige gebouwen uit het verleden getuigen nog steeds van de welstand van toen en het stadje is mede daardoor meer dan het bezoeken waard.

 

vvv
Kölner Straße 13 (Bahnhof)
53902 Bad Münstereifel
Telefoon: 02253 542244
E-Mail: touristinfo@bad-muenstereifel.de
Web: www.badmuenstereifel.de

Bad Münstereifel
Bad Münstereifel is een romantisch, pittoresk stadje dat veel toeristen trekt. Het heeft een intact gebleven ommuurd middeleeuws stadcentrum dat via vier historische stadspoorten (in de vier windrichtingen) bereikt kan worden.

Naast schitterende oude vakwerkhuizen heeft Bad Munstereifel ook mooie, zuid-Nederlandse aandoende huizen uit baksteen en natuursteen.
De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in of rond de hoofdstraat, waar veel gezellige restaurants met terrassen zijn.

Noemenswaardig is bijvoorbeeld de romaanse Stiftkirsche met zijn twee ronde torens. Of de heuse Heino Fanshop, met alle cd’s maar ook Heino-Sekt of Heino-Haselnusstorte en het Heino Rathaus Cafe, waar ze Heino-jubileumkoffie schenken. Prachtig is het bloedrood geschilderde oude raadhuis met een gotische bogengalerij met onderdoorpassage.

Aan de hoofdstraat staat verder nog een ruime, lichte juzuietenkerk: St. Donatus uit 1670 met een mooi barokinterieur, neoraamse ramen en neoclassicistische entree.
Verder kunt u een wandeling maken langs de oude stadsmuur met de vele torens. In de resten van de voormalige burcht bevindt zich een café-restaurant met terras vanaf waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht over Bad Munstereifel.

vvv
Place Guillaume II
L – 1648
Luxembourg
Telefoon: 352 222809
E-mail: touristinfo@lcto.lu
Web: www.lcto.lu

Stad Luxemburg
Luxemburg stad is de meer dan 1000 jaar oude hoofdstad van het land Luxemburg. De oude stad met de Vesting van Luxemburg werd in 1994 door de Unesco uitgeroepen tot wereld–erfgoed. Het is een stad met veel groen en riviertjes, schitterend gelegen op een rots en doorklieft met een ravijn dat de oude stad scheidt van de nieuwe.

De 85 meter lange brug Pont Adolphe (vervaardigd tussen 1900 en 1903) verbindt de twee stadsdelen.
Het oude centrum van de stad is op een fraaie manier aangevuld met modern uitziende gebouwen en musea.

U vindt er pittoreske hoekjes, leuke terrasjes en u kunt er genieten van mooie uitzichten. De Kazematten van de Bock en de Petrusse zijn zeker een bezoek waard.
Ook om te shoppen is Luxemburg stad een belevenis, mooie winkelstraten (o.a. Grand Rue) met alle ‘bekende’ merken. Lekker eten, een goed glas bier, een oergezellig historisch centrum.

Maar niet goedkoop. Luxemburg is één van de rijkste steden van Europa (belangrijk voor de internationale bankwereld), wat aan de hoge prijzen te merken is. Net buiten de oude stad ligt UTOPOLIS, een groot uitgaanscentrum (met bioscoop) voor de jongeren.

vvv
Gestade 6
54470 Bernkastel-Kues
Telefoon: 06531 500190
E-mail: info?@?bernkastel.de
Web: www.bernkastel.de

Bernkastel Kues
Bernkastel is een schilderachtige oude stad vol cultuur en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever van de Moezel. Beide delen zijn verbonden met een brug.

Het historische centrum van Bernkastel telt veel vakwerkhuizen. Met name de Markt is omzoomd met prachtige voorbeelden van laatmiddeleeuwse en 16e-eeuwse bouwwerken. Het renaissancestadhuis dateert uit 1608. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van Burg Landshut, voormalige zomerresidentie van de Trierse aartsbisschoppen.

Kues is bekend als geboorteplaats van de 15e-eeuwse geleerde Nicolaas van Cusa. Daar staat ook het laatgotische St. Nikolaus-Hospital (of Cusanusstift). In hetzelfde complex zit het Moezelwijnmuseum (in het klooster). De stad is groot geworden dankzij de wijnhandel en heeft nog steeds een klinkende naam op dit gebied.

vvv
Am Bahnhof 5
56841 Traben-Trarbach
Telefoon: 06541 83980
E-Mail: info@traben-trarbach.de
Web: www.traben-trarbach.de

Traben Trarbach
Traben-Trarbach wordt door de Moezel gescheiden in twee delen: Traben en Trarbach, omsloten door bos en wijnbergen. In en rond het stadje valt veel te zien en te ontdekken over de geschiedenis van het Moezeldal.

Tijdens een wandeling door de stad met de vele romantische steegjes stuit u overal op sporen uit het verleden. Boven Trarbach torenen de restanten van kasteel Grevenburg uit dat werd opgeblazen door de Fransen in 1735. Het is geteisterd door zware branden in 1761 en 1857, waardoor er geen vakwerkhuizen te zien zijn.

In Traben is een grote verscheidenheid aan fascinerende bouwkunst te vinden met architectonische bezienswaardigheden in jugendstil (Art Nouveau) en belle époque.

vvv
Tourist-Information Rathaus

Jesuitenplatz 2
56068 Koblenz
Telefoon: 0261 130920
E-Mail: info-jesuitenpl?@?koblenz-touristik.de

Koblenz
Koblenz is één van de mooiste en oudste steden van Duitsland met een geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden. Zij vermeldden de plaats al in de negende eeuw voor Christus als castrum ad confluentes, wat betekent: nederzetting bij de samenvloeiing.

Hier stroomt de Moezel in de Rijn, dit punt , de”Deutsches Eck” maakt Koblenz tot een aantrekkingspunt van toeristen uit de hele wereld. Door de strategische ligging van Koblenz en het middelpunt van Moezel- en Rijnwijnen kent het een roemrijk verleden. Oude vestingsmuren, burchttorens,kastelen en patriciërshuizen zijn hier de zichtbare voorbeelden van.

vvv
An der Porta Nigra
54290 Trier
Telefoon: 0651 978080
E-mail: info@trier-info.de
Web: www.trier-info.de

Trier
Trier is de oudste stad van Duitsland (opdracht tot bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 voor Christus). Een fascinerende stad met veel gezichten, van de indrukwekkende gebouwen uit de tijd van de Romeinen, zoals de Porta Nigra (de Romeinse stadsmuur gemaakt van zandsteen dat in de loop van de eeuwen, onder invloed van het weer verkleurd is), de Kaiserthermen of het amfitheater, tot aan de charme van een oude visserswijk.

Er is zo veel te doen en te bezichtigen, dat er voor elk wat wils is: de Dom, de jodenwijk, slot Monaise en slot Quint, het Karl-Marx-huis, het keurvorstelijke paleis (in de tuin zijn kopieën van barokke standbeelden van Griekse goden en de resten van de middeleeuwse stadsmuur te zien), de wijk Pfalzel (waar de muren van een aantal gebouwen tot op een hoogte van twee verdiepingen nog restanten vertonen van de oorspronkelijke Romeinse bouw) of de 40 meter hoge Mariensäule.