Een vakantie in de Moezelstreek betekent eigenlijk automatisch proeven van de beroemde Moezelwijnen. In praktisch alle dorpen en stadjes kunt u terecht bij de wijnboer of wijnkelder. Een bezoek aan een wijnproeverij bij de wijnboer is meestal wel het leukst.

moezelwijn

Voor vaak maar een klein bedrag, meestal enkele euro’s proeft u niet alleen van de wijnen maar vertelt de boer u ook nog over de druiventeelt, de verschillende druivensoorten en het maken van de wijn. Uiteraard is er dan ook nog het een en ander te zien op de wijnboerderij.

Zoals gezegd is het dus leuker om zelf bij de wijnboer langs te gaan dan de eerste de beste supermarkt of souvenirwinkel binnen te stappen. Op zoek door het Moezeldal in de kleine wijndorpjes zijn de proeverijen vaak te herkennen aan de opvallende uithangborden. Eenmaal één gevonden wordt u gastvrij ontvangen en krijgt u onmiddellijk de wijnlijst gepresenteerd met daarop de eigen wijnsoorten en natuurlijk de mogelijkheid om ze zelf te proeven. U kunt ook bij een Straußwirtschaft belanden. Dit zijn wijnboeren waar u naast het wijn proeven ook terecht kunt voor enkele (lokale) gerechten.

Wijnfeesten, uitnodiging tot gezellig genieten
moezelwijn1

De Moezelstreek kent heel wat wijnfeesten. Zelfs het kleinste dorpje heeft er wel één. Voor de liefhebber van de Moezelwijn is dit kans om ter plekke de unieke sfeer te ontdekken. Naast de vele wijnpresentaties,wijnproeverijen en wijnwandelingen is dit het uitgelezen ogenblik om de wijnboeren te leren kennen.

Vanaf half juli tot begin oktober barst het van de wijnfeesten in deze regio. Tijdens elk weekend heeft u een ruime keuze aan wijnfeesten en andere evenementen. In Cochem is er ook nog een speciale ‘trein’-tour.

Soorten wijnen:

  • Kabinettwein: voor deze wijn gebruikt men de druiven van de eerste oogst.
  • Spätlesewein: de druiven hebben bij deze wijn langer gerijpt en werden later geoogst.
  • Auslese: alleen de beste (opgekuiste) trossen van een late oogst worden geselecteerd voor deze wijn.
  • Beerenauslese: voor deze wijn gaat men elke druif apart waarderen op zijn rijpheid vooraleer gebruikt te worden.
  • Trockenauslese: wijn uit bijna tot krenten gedroogde druiven.
  • Eiswein: deze wijn werd bereid uit druiven die door nachtvorst zijn bevroren.